Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

O δρόμος προς την αυτογνωσία

O δρόμος προς την αυτογνωσία


O δρόμος προς την αυτογνωσίαΤι είναι ο δρόμος προς την αυτογνωσία στην πράξη; Στην καθημερινότητά μας; Να είναι ένα σεμινάριο, ένα καλό βιβλίο, ένα σινεμά, μία χαρούμενη παρέα; Μήπως είναι μία καλή δουλειά ή μία επιτυχημένη οικογενειακή ζωή; Όλα αυτά μαζί αλλά και τίποτα απ' αυτά παράλληλα. Γιατί η πορεία αυτή είναι προσωπική υπόθεση και έχει να κάνει μόνο με τη δική μας εσωτερική αυτοανακάλυψη. Γιατί ένα  βαθύτερο κομμάτι μας πάντα γνωρίζει, απλά πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου αυτό που γνωρίζουμε ήδη!
Αυτογνωσία ως ο σκοπός της ζωής μας
Συχνά ακούμε να λέγεται γενικά για τον σκοπό της ζωής μας και πόσο σημαντικό είναι να τον ανακαλύψουμε. Μα υπάρχει ιερότερος και πιο σημαντικός σκοπός ζωής από την ίδια μας την αυτογνωσία; Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για κάθε δύσκολο άνθρωπο ή κατάσταση που παρουσιάζεται στη ζωή μας, γιατί μόνο έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα όριά μας, τις αληθινές μας επιθυμίες αλλά και όλα τα αδύναμα στοιχεία τα οποία χρειάζονται ενδυνάμωση! Συχνά νιώθουμε κουρασμένοι και ανήμποροι να φέρουμε εις πέρας όλα εκείνα τα οποία θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε.
Και όμως το μόνο που στ' αλήθεια είναι αρκετό είναι λίγα λεπτά  της ημέρας να καθίσουμε και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας συζητήσεις, να οδηγηθούμε σταδιακά στην αυτοπαρατήρηση δίχως να κρίνουμε τον εαυτό μας σε κάτι, δίχως να λογοκρίνουμε τις σκέψεις μας, απλά να τις αποδεχτούμε για λίγο, να τις αφήσουμε να υπάρχουν ενώ παράλληλα τις παρατηρούμε χαλαρά και εμβαθύνουμε κάθε φορά και περισσότερο στον δρόμο προς την αυτογνωσία μας, αλλά και στις συναναστροφές μας με άλλους ανθρώπους.
Αντιμετωπίζοντας τους κριτές σου
Και ποιος είναι αυτός που θα σε κρίνει; Ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να αμφισβητήσει την εσωτερική σου σοφία και θα δείξει ασέβεια στον προσωπικό σου ρυθμό; Ένα τέτοιο ον θα έπρεπε να έχει δύναμη επάνω σου; Να έχουν βάρος μέσα σου τα λόγια που θα ξεστόμιζε;  Και ποιος είναι ο οποιοσδήποτε για να σε κρίνει; Μήπως δεν έχει πέσει και ο ίδιος στις λακκούβες που σε βλέπει τώρα γονατισμένο; Σήκωσε το βλέμμα και κοίτα στα μάτια με θάρρος... Ατρόμητος σαν την ψυχή σου! Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς παρά ο φόβος ο ίδιος.
O δρόμος προς την αυτογνωσίαΚάψε τους φόβους σου
Ξύπνα τώρα από το λήθαργο που μόνος σου επέτρεψες να βυθιστείς, γιατί κανείς δεν σε αγγίζει αν δεν το επιλέξεις! Δεν είναι για σένα οι λασπερές λακκούβες. Δεν φτιάχτηκες για να ζεις γονατιστός... Σήκω πάνω από τον εαυτό σου, σήκω πάνω απ' όσα ξέρεις και τα νιώθεις ασφαλή! Δεν γεννήθηκες γι' αυτό.Ήρθες με σκοπό μεγάλο και ιερό. Οφείλεις να τον τιμήσεις! Σήκω τώρα και ξεκίνα να περπατάς! Μην σταματάς να περπατάς παρά μόνο για να ανοίξεις τα φτερά σου! Μην σταματάς να περπατάς παρά μόνο για να πετάξεις! Να εκπληρώσεις το υψηλό σου πεπρωμένο! Αυτό για το οποίο όλοι γεννηθήκαμε σ' αυτήν εδώ την ύλη των σκληρών μαθημάτων. Για να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί απ' αυτήν! Πιο θαρραλέοι από τους φόβους που γεννάει στον νου μας. Πιο δυνατοί από κάθε αδυναμία μας.
Άκου την αλήθεια σου
Ξύπνα και σήκω να ακούσεις τη φωνή που σε καλεί... Δεν θα φωνάξει, γιατί δεν έχει ανάγκη να επιβληθεί. Σε περιμένει καρτερικά να την ακούσεις... Να έρθεις κοντά της όπως γυρίζει στην πατρίδα ο ξενιτεμένος... Και όμως είναι πάντα μέσα σου! Την κουβαλάς και ζεις μαζί της! Πόσο μπορείς να αντέξεις τόση αποκοπή... αυτή την απομάκρυνση απ' την πατρίδα της ψυχής σου; Ζήσε και μάθε στην πορεία τι στ' αλήθεια σημαίνει να ζεις! Αλλά ξεκίνα! Χωρίς δισταγμό και φόβο! Ο φόβος υπάρχει μόνο για να μας διδάξει πως να τον ξεμπροστιάζουμε. Κάνε τον να φύγει ντροπιασμένος για την αποτυχία του! Κάνε τον φόβο σου να φοβηθεί εσένα!
Ένα θα σου πω τώρα και πίστεψε το με ανοιχτή καρδιά... Είσαι έτοιμος! Άστο ελεύθερο να σαρώσει όλο σου το είναι... Έτσι θα ξέρεις πως ό,τι μείνει, θα είναι μόνο η αλήθεια σου. Απογυμνωμένη από κάθε τι περιττό! Μόνο έτσι θα δεις ποιος είσαι. Άσε τον τυφώνα να παρασύρει όλα τα ψεύτικα μακριά, ό,τι αξίζει έχει ειδικό βάρος και θα μείνει ακούνητο εκεί δίπλα σου! Δείχνοντάς σου πόσο κακοφτιαγμένα και άχρηστα είναι όσα κουβαλάς.
O δρόμος προς την αυτογνωσίαΟι ήρωες δεν πέθαναν ποτέ, νίκησαν τους φόβους
Δεν τα χρειάζεσαι άλλο πια! Αλλιώς δεν θα έφτανες ως εδώ. Δεν θα πλανιόταν η σκέψη σου σ' αυτές εδώ τις αράδες. Δεν θα ένιωθες την καρδιά σου να χτυπάει γρηγορότερα ούτε αυτή την ταραχή μέσα σου κάθε φορά που βλέπεις μια ηρωική πράξη να συμβαίνει. Γιατί οι ήρωες δεν πέθαναν ποτέ! Το αποτύπωμά τους είναι ισχυρό σ' αυτόν εδώ τον χώρο! Θέλεις να γίνεις τυφώνας και να τα σαρώσεις όλα γιατί είσαι ένας απ' αυτούς! Μην φοβηθείς! Είσαι πιο δυνατός από τον φόβο! Γιατί και αυτόν εσύ τον δημιούργησες. Και μόνο από το σπαθί της θέλησής σου θα πέσει άψυχος και άδειος.
Ήρωας είναι αυτός που κυνηγά με πάθος και σκοτώνει χωρίς δισταγμό κάθε εχθρικό κομμάτι μέσα του... Γιατί δεν υπάρχουν εχθροί έξω από εμάς παρά μόνο δάσκαλοι.
Και κάθε μάθημα που μας συμβαίνει το έχουμε ανάγκη.
Κανείς δεν είναι πιο σημαντικός από εσένα! Κανείς δεν είναι υποδεέστερός σου!
Σήκω και περπάτα τώρα!
Και μην σταματήσεις να περπατάς παρά μόνο για να πετάξεις !
Αυτή η πορεία δεν έχει όρια... ούτε τέλος!
Είναι αιώνια και αθάνατη όπως κι εσύ!
...Μόνο σήκω και περπάτα !


Προκόπης Προκοπίου
Reiki Master Practitioner/Teacher
Ενεργειακός & Εναλλακτικός Θεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου